Prospective.nu

Saker vi rekommenderar

Så lagar du bergtunga

 

 

Bergtunga tillhör familj flundrefiskar (inte tungfiskar) inom ordning plattfiskar. Det latinska namnet är Microstomus kitt. Fisken har ett litet huvud och tjocka läppar. Dess färg är fläckigt brunaktig på ögonsidan (ovansidan) och färgen skiftar beroende på bottens utseende. Blindsidan (undersidan) är vit.

En bergtunga kan bli upp till 70 cm lång. Den lever på botten, gärna ner ner på 20-250 meters djup på stenig eller bergig botten. Vikt upp till 1 kg. Honan är större än hanen.

Bergtunga är en viktig matfisk. Den liknar såväl sjötunga, som rödtunga i smak, men är liksom rödtunga är den lite lite lösare i köttet, varför sjötunga anses finare. 

Andra förekommande namn:
Bergflundra, bergskädda, mareskädda, maretunga, monflundra, pluddermun, plösmun.

Tillagning

Är du sugen på Bergtunga, köp nu och sedan kan du laga den på olika sätt.

Bergtunga kokas eller steks som annan vitfisk. Här är ett bra recept på bergtunga:

Räkfylld bergtunga med blomkålspuré och vitvinssås

Vitvinssås

Blomkålspuré

Tillbehör
1 knippe sparris
smör

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka räkorna.
Blanda 200 g färskost med räkor, 0,5 pressad citron och lite hackad dill.
Salta och peppra filéerna på båda sidor och lägg en klick räkröra på övre delen av fisken och rulla ihop.
Lägg rullarna i en smord ugnsform och häll över 2 dl vitt vin.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Värm på tomaterna tillsammans med fisken.
Ta ut fisken och häll av vinspadet i en sil över en kastrull och håll fisken, och tomaterna, varm under folie.
Sås
Koka upp vinspadet från fisken med 2 tärningar fiskbuljong och låt reducera ner lite.
Vispa ner crème fraiche och dill.
Blanka av precis innan servering med två klickar smör.
Blomkålspuré
Bryt blomkålen i buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca. 15 min. Mixa sedan med 100 g färskost, smaka av med salt och peppar.
Tillbehör
Smörstek sparrisen.
Servering
Servera bergtungan tillsammans med lättbrynt sparris, soltorkade tomater och blomkålspuré.

3 Oct 2022